NY UDKLÆKKET SOM AVLER…

NY UDKLÆKKET SOM AVLER…

21. juli 2023 Af birchgaarden

DEN ER SVÆR….

For at gøre en historie kort, er vi jo NY UDKLÆKKET avler i Hesteverden, nærmere i Frederiksborg verden og hvorfor så lige den race…. Første fordi den er en bevarings Dansk Dyrerace, det er KONGENS HEST, et stykke af “DANMARKS historien” , kan man godt sige….

For små to år siden snakkede vi om, at det kunne være sjovt, samt spændende at prøve at få en hingst og så på længere sigt avle. Vi gik fra snak til handling, på relativ kort tid og købe en 2 års Frederiksborg Hingst; TOFTAGERGÅRDS Poseidon.

Men det kræver rigtigt meget alligevel at avle. Vores hingst skal avlsgodskendes hver år, for efterfølgende bedæknings år, for at må bedække. Det vil sige, at i september drager vi til Fyns land og stiller ham til Kåring. Her skal han mønstres på fast bund, i ridehus, løbe løs og løs springe. Der er altid lidt “stress og pres” på, op til den dag, da skal gerne skal gå godt, han skal tage sig ud i god dags form… Det har vi nu prøvet to år og det er gået godt og vi er begge år kommet hjem med avlsgodkendelse.

I år, ser det lidt anderledens ud, da han skal gå en Ride prøve for at bestå og få en avlsgodkendelse til næste år… Alligevel skal vi til Svendborg i år og kåres, men består han ikke rideprøven , får han ikke en avls godkendelse med hjem… Så der er rigtigt meget, der skal falde på plads, arbejdes med og man har allerede sommerfugle i maven, ved at tænke på det… Ved siden af alt dette, tager vi på Roskilde Dyreskue med ham, Stor Hestedag, har vi deltaget i, fordi det giver en god træning mental for dem.

Men vi er ikke færdig i endnu, der er flere overvejelser i mente, med Poseidon, såsom om han skal gå En 1. Dagsafprøvning ( ride dressur med rytter/testrytter, springe med rytter, løs springe, mønstres og gå en udholdenheds test på en og samme dag, han skal ride 3 C – stævner til min. 65% til næste år og så kan han stilles til en 30 dags test, hvis vi føler for det, så der er rigtige mange overvejelser med i fremtidsplanerne…

Endvidere har vi nu for lidt over 3 måneder siden, fået først føl (hingste føl) efter POSIDON og vores egen Frederiksborghoppe, Ursula af Falen, da det krævede lidt, at vi havde en hoppe selv, når vi nu gerne vil avle…. Vi syntes jo selv Junior (føllet) er super sød, og fin at se på, men det bliver alligevel spændende, at høre dommernes udtagelse en dag, nær han bliver stillet til en føl kåring.

Derfor har vi også haft mange overvejelser med om, vi skulle lade Poseidon bedække Ursula igen i år eller vente… Resultatet blev, at vi venter og få en udtagelse på føllet… Der skal være hjertet med i det her, ingen penge maskine, og tænk, hvis dommerne siger; at det er det sværeste l…, de længe har set…Så må vi gå i andre planer med hensyn til avlen…

Men Ja, der er hele tiden noget, at forholde sig til, ikke mindst sår og skader, vi er måske lidt “for meget” , men vi skal jo passe på “guldet”…Så det bliver spændende, at se, hvad alt dette her videre bringer… Vi vil jo gerne det her, der er nogle omkostninger med det, og familiemæssigt, da vi “tit” er noget med hestene, men intet er jo gratis her i verden, men det er og bliver forhåbentlig den vej vi skal ud af…..

Sjællands største Frederiksborg avler….